Schengen, Avrupa’da 27 ülkenin yer aldığı bir bölgedir ve bu ülkeler arasında pasaport kontrolü olmadan serbest dolaşıma izin verir. Schengen Bölgesi, Schengen Anlaşması adı verilen bir anlaşma çerçevesinde kurulmuştur. Bu anlaşma, Schengen ülkeleri arasında sınır kontrollerini kaldırmayı amaçlar, böylece insanlar, mal ve hizmetler bu ülkeler arasında serbestçe dolaşabilir.

Schengen’in Temel Özellikleri

1. Serbest Dolaşım: Schengen ülkeleri arasında bir kez sınır kontrolü yapıldığında, başka bir Schengen ülkesine geçerken tekrar sınır kontrolüne tabi tutulmazsınız. Bu, Schengen Bölgesi’nde serbest dolaşımı sağlar.

2. Tek Vize ile Seyahat: Schengen Bölgesi’ne dahil olan bir ülkeye seyahat etmek için Schengen vizesi alırsanız, bu vize ile tüm Schengen ülkelerine giriş yapabilirsiniz. Örneğin, Almanya için alınan Schengen vizesiyle Fransa’ya veya İtalya’ya da seyahat edebilirsiniz.

3. Sınır Güvenliği: Schengen Anlaşması sınır kontrollerini kaldırsa da, dış sınır güvenliği önemlidir. Schengen Bölgesi’ne girmeden önce, bir Schengen ülkesine seyahat eden herkesin vize ve güvenlik kontrollerinden geçmesi gerekir.

Schengen Anlaşması, ilk olarak 1985 yılında Lüksemburg’un Schengen kasabasında imzalanmıştır. Bu anlaşma, başlangıçta Avrupa’daki sadece birkaç ülke arasında imzalanmış, ancak yıllar içinde katılım genişlemiştir. Bugün, Schengen Bölgesi Avrupa’daki birçok ülkeyi kapsar.

Schengen Bölgesi’ne Dahil Olan Ülkeler

Schengen vizesi zorunluluğu olan ülkeler, Schengen Bölgesi’ne dahil olan Avrupa ülkelerine seyahat etmek isteyen bazı ülkelerin vatandaşları için geçerlidir. Schengen Bölgesi, Avrupa’da pasaportsuz seyahate olanak tanıyan bir bölgedir. Aşağıda, Schengen vizesi gerektiren ülkelerin listesini bulabilirsiniz.

Schengen Bölgesi’ne Dahil Olan Ülkeler

Schengen Bölgesi’ne dahil olan ülkeler, vizeyle seyahat edilmesi gereken ülkelerdir

  1. Almanya
  2. Avusturya
  3. Belçika
  4. Çekya (Çek Cumhuriyeti)
  5. Danimarka
  6. Estonya
  7. Finlandiya
  8. Fransa
  9. Hırvatistan
  10. Hollanda
  11. İspanya
  12. İsveç
  13. İsviçre
  14. İtalya
  15. İzlanda
  16. Letonya
  17. Lihtenştayn
  18. Litvanya
  19. Lüksemburg
  20. Macaristan
  21. Malta
  22. Norveç
  23. Polonya
  24. Portekiz
  25. Slovakya
  26. Slovenya
  27. Yunanistan

Schengen Bölgesi’ne seyahat etmek isteyen bazı ülkelerin vatandaşlarının Schengen vizesi alması gerekir. Bu vize, Schengen ülkelerine kısa süreli giriş izni verir ve turistik, ticari, aile ziyareti gibi amaçlarla 90 güne kadar bu ülkelerde kalma izni tanır. Türkiye’de Schengen Vizesi alması gereken ülkelerin arasında yer almaktadır.